29. новембар 2015.

РУШЕЊЕ ВИКЕНДИЦА

Ових дана је у Прахову честа тема разговора Закон о легализацији објеката, који је 27.11.2015. ступио на снагу. Посебно интересовање Праховљана за доследно спровођење поменутог Закона долази од тражења одговора на питање хоће ли се коначно срушити бесправно изграђене викендице на дунавској обали.
Логичан одговор би био: А зашто да не, јер ко би и зашто требало да штити узурпаторе јавне својине, на самој обали Дунава, у дужини од 1.430 метара, са близу стотину нелегално подигнутих и недовршених објеката.
За рушење тих нелегалних, и углавном неугледних објеката, постоје сви услови јер нису тачни наводи неких самовласних узурпатора да припадају категорији објеката изграђених у простору првог и другог степена заштитне зоне, јер се тај степен заштите односи на појас ширине 100 метара лево и десно од спољње ивице водотока, у овом случају од тока Дунава.
У Закону је дословце наведено „да предмет озакоњења не могу бити објекти изграђени на површинама јавне намене, односно на земљишту планираном за уређење или изградњу објеката јавне намене за које се, у складу са одредбама посебног закона, утврђује јавни интерес“.
А тај јавни интерес дефинисан је Стратегијом развоја општине Неготин, у којој је трећи по реду приоритета реализација Пројекта уређења приобаља Дунава од Слатинског моста до Радујевца. Исто тако, јавни интерес је утврђен и Планом детаљне регулације насеља Прахово, донетог од стране одборника Скупштине општине Неготин, децембра 2014.године, у коме се између осталог каже: „Водно земљиште заузима око 291 ha или око 31% од територије у обухвату Плана, односно у оквиру водног земљишта је обрачунато земљиште које припада водотоку реке Дунав, чија ће се обала, низводно од ХЕ “Ђердап 2”, у граници обухвата Плана, детаљно уредити“.
Према свему овоме, уколико се наведени закон заиста буде спроводио,  нелегалним објектима на обали Дунава код Прахова коначно је одзвонило. А у том случају њихови власници имају само две могућности, прву, да објекте сами поруше, а другу, да то учини држава а да они то плате.


Нема коментара:

Архива чланака