18. фебруар 2015.

НЕПОШТОВАЊЕ ЗАКОНА



Председник СО Неготин, Љубисав Божиловић, је 6. фебруара 2015. године донео Решење којим је именовао Привремени савет месне заједнице Прахово. За овакво решење потпору му је пружила Одлука о месној самоуправи из 2006.године. Међутим, та oдлука је у супротности са одредбама важећег Статута МЗ Прахово где дословце пише:
            „Изборе за Савет расписује председник Савета у складу са одредбама Статута и другим актима МЗ Прахово“.
            У члану 20. Поменутог Статута утврђено је да се:
           „Избори за чланове Савета морају спровести најкасније 30 дана пре истека мандата члановима Савета, којима истиче мандат, о чему председник Савета обавештава председника СО Неготин. Ако се избори за Савет не одрже у року утврђеном у претходном ставу, изборе за Савет МЗ Прахово, расписује председник СО Неготин“.
Изборе је дакле требало да распише Богдан Гугић најкасније до 6.октобра 2014.године (мандат је истеко 7.11.2014.). Пошто он то није учинио, онда је то требало да учини председник СО Неготин, али се ни то није десило.
Уместо поштовања нашег статута добили смо безвлашће у виду именовања „привременог савета“ од пет људи са мандатом од 6 месеци (два пута по три месеца), а чији је избор  Уставом Србије ИСКЉУЧИВО ПРАВО ПРАХОВЉАНА! Устав је то право дао грађанима баш из разлога да спречи постављање партијских кадрова, зато у месним заједницама партије не могу подносити листе на којима се наводе имена лидера: Вучића, Дачића, Тадића, итд., јер они нису житељи Прахова...
О свему овоме најбоље говори Одлука Уставног суда Србије, бр. ИУo-126/2009:
"Ustavni sud je našao da je osporenim odredbama Odluke o mesnim zajednicama na teritoriji opštine Golubac skupština opštine uredila pitanja za koja nije zakonom ovlašćena. Naime, članom 74. Zakona o lokalnoj samoupravi („Službeni glasnik RS” br.129/07) određeno je da mesna zajednica svojim aktima, a u skladu sa statutom opštine, utvrđuje poslove koje vrši, organe i postupak izbora, organizaciju i rad organa , način odlučivanja kao i druga pitanja od značaja za rad mesne zajednice. Ispitujući osporene odredbe, Ustavni sud je našao da predsednik skupštine opštine nije imao ovlašćenje ni po Zakonu o lokalnoj samoupravi ni prema statutu opštine da osporenom Odlukom raspiše izbore za savet mesne zajednice, propiše postupak izbora organa mesne zajednice, prestanak mandata članova organa mesne zajednice, niti da raspusti savet mesne zajednice i odredi organ koji će vršiti poslove saveta mesne zajednice do izbora novog saveta, kao ni da ta ovlašćenja prenese na zbor građana mesne zajednice. Uređenje ovih pitanja u nadležnosti je mesne zajednice koja ista uređuje svojim aktima." 
Због свега наведеног, нови-стари чланови "привременог" савета из моралних разлога не би требало да прихвате чланство у њему, јер није пристојно да буду чланови нечега за шта нису изабрани вољом оних који једини имају права да их бирају (и чије интересе они као чланови савета треба да заступају), а то су мештани Прахова.
А потом је неопходно да сами грађани покрену петицију и изјасне се о следећим захтевима:
-          да се одмах распишу избори за чланове савета МЗ Прахово (рок 30 дана),
-          да се пониште све одлуке привременог савета МЗ Прахово (од 7.11.2014.год. до избора нових чланова савета);
-     да се у случају неизвршења ових захтева затражи помоћ Заштитника грађана Србије, Саше Јанковића;
Било би лепо да Прахово буде једно од првих насеља у општини Неготин, које ће у избору чланова савета МЗ-це бити самостално и независно од утицаја и мешетарења са стране, те да на најдемократскији начин изврши избор људи из своје средине, баш онако како Устав то препоручује. Прахово са свим својим капацитетима (кадровским, комуналним, саобраћајним и индустријским) то свакако заслужује!
   

Нема коментара:

Архива чланака