3. фебруар 2015.

ПЛАН ГЕНЕРАЛНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ЗА ПРАХОВО





            После више од годину дана стручне обраде и јавних расправа, одборници Скупштине општине Неготин су на последњој седници у 2014.години, 26. децембра, усвојили План генералне регулације за насеље Прахово. Израда плана поверена је Деоничарском друштву „Архиплан“ из Аранђеловца, а његова примена ступила је на снагу на Божић, 7.јануара, што је можда и добар знак да ће се план остварити и да ће уређено, урбанизовано Прахово постати реалност.
            Нови урбанистички план се уклапа у просторне планове Републике Србије, Тимочке Крајине и међународног воденог пута Е-80 - Паневропског коридора VII, а његова основа омогућава уравнотежени, економски и социјални развој насеља у целини, са јасно дефинисаним стамбеним и радним зонама (старим и новим). За мештане Прахова од посебног је значаја уређење и опремање насеља комуналном инфраструктуром и дефинисање потребних мера унапређења и заштите животне средине.
            Планом детаљне регулације осмишљено је и уређено грађевинско подручје чија је укупна површина 952 хектара, издељена на шест целина: Насеље Прахово, површине 96 ха (19%), Приобаље са луком, површине 70 ха (14%), Колонија, површине 5,6 ха (0,9%), Сервисни простор, површине 23 ха (4,6%), ИХП Прахово, површине 146 ха (28%) и Нова радна зона, површине 178 ха (33%).
            У самом насељу дефинисана је и предвиђена изградња кишне канализације, уређење улица, тј.изградњa тротоара (где је то могуће) и асфалтирање. Поред постојеће фекалне канализације предвиђена је изградња још једне станице за пречишћавање отпадних вода, појачавање притиска у водоводној мрежи са потенцијалним резерваром и заменом цевовода (Самариновац-Прахово).
Због локације фудбалског игралишта, између пруге и пута, планом је предвиђена његова дислокација на нови простор (између насеља и ХЕ „Ђердап 2“), а у дворишту основне школе предвиђена је изградња фискултурне сале (за коју пројекат већ постоји). У подножју насеља предвиђено је детаљно уређење приобаља Дунава са новом обалоутврдом, бициклистичким и пешачким стазама, плажом, пецарошким кејом и два паркинг простора („Уњије“ и поред нове фекалне станице на обали Дунава), а предвиђено је и уређење "доње" и "средње" дунавске чесме, настале адаптацијом старих римских чесама (1924.г) и горње, порушене чесме, адаптиране 1939.године.
 
            У складу са плановима Републике Србије Лука Прахово би требало да постане речно-морска, са терминалом за контејнерски транспорт, уређеним зимовником и новим путничким пристаништем, док се у насељу Колонија предвиђа изградња зелене пијаце.
            За изградњу сервиса, складишта и трговина планиран је простор од излазног пута према Неготину до железничке станице, где је предвиђен и простор за проширење железничке пруге према Кусијаку (поред старе пруге), као и њен евентуални наставак према Румунији, преко већ изграђеног моста на ХЕ „Ђердап 2“.
            Једна од битнијих пројекција у развоју ИХП-а је изградња новог складишта фосфогипса, унутар пословног круга индустрије, чиме би се створили услови за ослобађање старе депоније према Радујевцу, као и њене детаљне ревитализације и претварање у зелени појас и парк шуму са пешачким и бициклистичким стазама.
             Прахово је прво сеоско насеље у општини које је добило урбанистички план, поред новог Михајловца (не и старог), што указује на перспективу насеља као секундарног центра општине Неготин. План можете преузети ОВДЕ.

Нема коментара:

Архива чланака