26. септембар 2011.

ШАЗИТОАРЕ ÂН ПРАОВА

Влашка демократска странка је, оглашавајући се преко интерне телевизије Прахово, за недељу 25. септембар најавила одржавање посела („шазитоаре“) у Дому културе „Вук Караџић“, у коме се већ дуго ништа не дешава. Том се догађају нажалост одазвао веома мали број људи, а општа је оцена присутних да је овом, пре свега културном а не политичком догађају, изостало боље информисање Праховљана, с обзиром да праховску интерну телевизију више нико и не гледа. За малобројне посетиоце пријатно изненађење био је наступ (на дуго запостављеној позорници дома културе) глумачке трупе Балкан Нови Покрет, коју предводи Весна Станковић.
Велика је штета што је овај догађај прошао готово незапажено, јер „посело“ је заправо веома добра позоришна представа „Сан о Балкану“ на тему начина живота и обичаја Влаха у Источној Србији, са приказом елемената влашке магије и култа мртвих, праћена препознатљивом музиком „Балканике“.
Управо због свега наведеног, преносим снимак поменуте представе, највише због великог броја Праховљана који о одржавању ове представе нису били обавештени.

Нема коментара:

Архива чланака