14. септембар 2011.

УРЕЂЕЊЕ СРЕДЊЕ ЧЕСМЕ

Неколицина заљубљеника у лепоте дунавске обале у Прахову последњих дана је своје слободно време посветило делимичном уређењу чесме, познате као "средња чесма", запуштене и обрасле у коров и самоникло дрвеће. До чесме се сада лакше долази јер је све очишћено, али би за потпунију адаптацију и улепшавање била потребна додатна финансијска улагања, пре свега за набавку цемента, а радове би поново извели добровољци без накнаде, којих на нашу срећу има довољно.
На месту данашње чесме у римско доба био је посебно уређен извор, а пре уређења чесме 1925.године, на њеном месту је постојала мања чесма на чијим темељима је, средствима од бродске таксе у праховском пристаништу, изграђена садашња чесма. За њену изградњу ангажовани су мајстори из Видровца, непосредну помоћ пружао им је Витомир Тодосијевић из Прахова, док су радове изводили мештани такође добровољним радом.
Приликом изградње чесме на горњој плочи био је урађен посебан отвор са бетонским поклопцем, чиме је било омогућено да се приликом високих водостаја вода из чесме извлачи као из бунара. Непосредно пред Други светски рат (1940.г.) Немци из Бесеребије су кроз горњи отвор поставили пумпу којом се преко површинских металних одводних цеви постављених по улицама Прахова снабдевао тадашњи логор бесерабијских Немаца, изграђен од дрвених барака на простору од задружног дома до железничке станице Прахово.

Нема коментара:

Архива чланака