21. април 2021.

ЛЕПА ВЕСТ ИЗ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ

 

По расписаном конкурсу за финансирање или суфинансирање пројеката у области културног наслеђа у Србији за 2021. годину, Министарство културе и информисања Републике Србије донело је Решење о додели средстава за заштитна археолошка ископавања зидина римског града Аквиса у Прахову.

Од великог броја захтева из читаве Србије неготинском Музеју одобрена су финансијска средства за Пројекат археолошких ископавања зидина Аквиса у Прахову. Од траженог износа од  2.257.500,00, одобрено је 700.000,00 динара. 

У Решењу Министарства културе наводи се: " Комисија је утврдила да је документација подносиоца уредна и пристигла у траженом року, као и да је пројекат одговорио на Критеријуме за избор пројеката у складу са Уредбом о критеријумима, мерилима и начину избора пројеката у култури, који се финансирају и суфинансирају из буџета Републике Србије."

Комисија је подржала реализацију пројекта због, како се наводи, ''заштитног карактера планираних истраживања, која су предуслов за предузимање мера превентивне конзервације, као и због изузетне сарадње са локалном заједницом на заштити и презентације културног наслеђа у Општини Неготин.''

Ископавања ће започети током грађевинске сезоне ове године, а недостајућа средства затражиће се од локалне самоуправе, Фондације Elixir, а део средстава обезбедиће, према изјави председника Савета МЗ Прахово, и Месна заједница Прахово из сопствених ванредних прихода.

Нема коментара:

Архива чланака