15. децембар 2013.

ЛЕПШИ ЦЕНТАР НАСЕЉА

Завод за урбанистичко планирање и пројектовање општине Неготин израдио је током новембра ове године идејни пројекат инвестиционог одржавања и уређења простора испред Дома културе „Вук Караџић“ у Прахову. Према композиционом плану центар насеља ће се преуредити у складу са савременим урбанистичким правилима,  па ће тако на пример уместо гомиле неугледних бетонских балустера и жардињера добити нове и веће зелене површине и прикладније украсно растиње.

Читав простор ће у највећем делу бити поплочан бетонским плочама димензија 20/20/6 цм а један део и плочама димензија 10/10/6 цм., од главног пута издвојеног каналом за одвод површинских вода (димензија 40/40 цм), ивичњацима димензија 7/20 цм. са заштитним стубовима. Уместо старих и већ дотрајалих уградиће се нови калделабри а уместо постојећих иструлелих клупа биће уграђен већи број нових бетонских клупа. Спомен биста Вука Караџића биће ближе улазу у дом културе, док ће јавна чесма задржати старо место, али се искрено надамо њеном новом изгледу.                  

 Ову лепу идеју нажалост прате и неки наизглед ситни пропусти, јер осим сазнања да постоји намера да се уреди центар насеља нема никаквих информација о томе зашто је композициони план истакнут на огласној табли и да ли се на исти могу стављати примедбе или упутити неки нови предлози, и на који се начин и где то може учинити.

С обзиром да је о лоше уређеном центру насеља на овом блогу било речи још августа 2011.године (види ОВДЕ ), овог пута желим да дам одређене сугестије на ову тему:

1.   Мислим да би осим простора испред самог дома културе требало приступити осмишљавању и уређењу јавних површина преко пута дома (испред дворишта Поповић Смиље и Радовановић Микија) као саставног дела центра насеља;
 2.   Плочу на јавној чесми свакако треба заменити прикладнијом;
 3.   Споменик борцима палим у  2 светском рату треба изместити и поставити га поред споменика бораца палих у 1.светском рату у порти цркве, чиме се споменик не уништава а простор који сада заузима споменик омогућио би, између осталог, нормалнији саобраћај;
 4.   Треба повећати број предвиђених клупа с обзиром да постоји обичај окупљања мештана у центру насеља.
    
   Овом приликом позивам све који на ову теми имају неку сугестију, предлог, идеју или било какав коментар да то напишу у наставку.

Нема коментара:

Архива чланака