7. децембар 2013.

ЗАВРШЕНА ФЕКАЛНА СТАНИЦА

Уградњом уређаја за мерење протока пречишћених отпадних вода 20.новембра окончани су радови на фекалној станици и иста се може ставити у функцију. Станица за пречишћавање отпадних вода као најважнији део система фекалне канализације представља важан комунални објекат каквог тренутно нема ниједно насеље на подручју општине Неготин. Ваљкастог је облика висине 9,6 метара са основом пречника 10 метара и врло функционалним системом за пречишћавање отпадних вода који ће омогућити да се у Дунав (на дубини од близу 40 метара)  по стандардима ЕУ испушта чиста вода. Простор око станице је лепо уређен са јаким потпорним зидом који ће је штитити од високог водостаја. Упоредо са градњом нове фекалне станице лазаревачка фирма "Девикс" је уредила прилазни пут којим је омогућен безбеднији долазак до саме обале Дунава.
Изграђеном фекалном станицом, средствима "Еликсира" Прахово и буџета општине од око 13 милиона динара, створени су услови за прикључивање првих домаћинстава на новоизграђену канализациону мрежу, код којих за то постоје технички услови. Тренутно би то било могуће за мањи број домаћинства у улици Вука Караџића, Првомајској, Обилићевој и улици Кнеза Михајла.

Према речима представника фирме "Девикс", која тренутно изводи радове на секундарној канализационој мрежи у насељу, очекује се да радови буду окончани до краја 2014. године, али је за то неопходно да се будући корисници у што краћем року (потписивањем уговора са месном заједницом) о томе изјасне и тиме олакшају планирање динамике извођења радова у свакој улици и подстакну стварање више извођачких екипа на терену.
Новоизграђена и лепо уређена фекална станица на самој обали Дунава подстакла је на нова размишљања па смо тако ових дана од председника савета МЗ-це Богдана Гугића чули да су већ учињени први кораци да се узводно од фекалне станице, дуж обале Дунава, на месту где се пружа леп поглед на хидроелектрану "Ђердап 2" и Луку Прахово, изгради пешачка стаза, инсталира осветљење и уреди плажа код доње дунавске чесме коју су неодговорни пецароши у последње две деценије потпуно уништили.

  

Нема коментара:

Архива чланака