7. октобар 2011.

УШЋЕ ТИМОКА У ДУНАВ

Када се размишља о излету у природу људи нашег краја најчешће помисле на већ позната излетишта: Вратну, Стеванске ливаде, Совинац или обалу Дунава.
У том смислу желим да вам поставим питање: Да ли сте некада били на месту где се Тимок улива у Дунав?
Готово сам сигуран да нисте!
Да будем искрени, до пре неколико месеци до тог места се није ни могло јер се налазило у граничној зони у којој се могло кретати само уз посебну дозволу граничне милиције. Међутим, гранична зона више не постоји и сада се без проблема може доћи до места где се Тимок улива у Дунав. Због лепоте ушћа и природе коју сам  код првог одласка угледао, у другој посети повео сам и пријатеље. Њихов је утисак, као и мој, да је права штета да живимо на десетак километара од тог географски значајног места а да га бар једном не посетимо.
Ушће Тимока у Дунав са надморском висином од 28 метара је најнижа тачка у Србији. Долазак на ушће пружа веома леп поглед на Бугарску, која је (када сте на самом ушћу) удаљена само десетак метара. А поглед на Румунију је, чини се, одатле још лепши, посебан доживљај је сам поглед на Дунав који је од ушћа видљив десетак километара. И најзад, ту се опраштамо од Дунава који, кажу, низводно до Црног мора наставља мирнији ток .
Пут до ушћа Тимока води кроз Србово и пролази кроз прелепе шумовите пределе попут  Мироча или Дели Јована, све до Косног грла, места нижег од корита и нивоа самог Дунава због чега су 1930.године изграђена чак три постројења за црпљење воде из природних каптажа Неготинске низије. Био је то једини могући начин потпуног исушивања великих баруштина око Неготина и "неготинског блата" као остатку некадашњег Влашко-Понтијског мора.

Нема коментара:

Архива чланака