10. август 2011.

ПРОСТОРНИ ПЛАН ОПШТИНЕ НЕГОТИН

Уверен сам да је мали број људи прочитао просторни план општине Неготин, кога је скупштина општине разматрала и усвојила 11. јула, те сам зато одлучио да читаоцима блога представим најбитније детаље из тог плана.
Завод за урбанизам у Неготину је уз стручну помоћ Географског института из Беoграда прикупио и сагледао тренутно стање у нашој општини и предложио најповољнија решења за уочене проблеме. У поменутом плану приметна је јасна разлика између Прахова и других насеља када је у питању заштита животне средине, јер је Прахово јасно означено као подручје са загађеном и деградираном животном средином. Сам град Неготин је означен само као потенцијално угрожено подручје, што је битна разлика. Загађење подручја Прахова је такво да има негативне утицаје на човека, биљни и животињски свет.
За Праховљане је такође занимљив планирани развој путног саобраћаја, у коме се истиче изградња аутопутског коридора Ниш–Зајечар–Ђердап 2 (после 2014.године) и ревитализација и модернизација једноколосечне пруге Ниш–Зајечар–Прахово и прикључење на коридор 7 (Рајна – Мајна – Дунав), чија је дужина 3.505 км. У склопу железничког саобраћаја помиње се могућност повезивања Прахова са румунском железницом, а потом и спајање са железницом Бугарске код Мокрања, чиме би се добила железничка веза значајна за читав регион. У том склопу је и решавање питања граничног прелаза "Ђердап 2". Код прикључења на дунавски коридор 7 све снаге требало би да буду усмерене на јачање капацитета луке Прахово изградњом терминала, не само за расуте терете већ и за генералне и течне терете.
Развојем и изградњом гасовода предвиђана је траса Вражогрнац–Неготин–Прахово са само две мерно регулационе станице у општини Неготин, у Неготину и Прахову.
За нас је значајна и планирана изградња три марине дуж дунавског коридора, у Михајловцу, Прахову и Радујевцу.
Пољопривредна производња у Прахову је у просторном плану приоритетна како због већ изграђеног пилот система за наводњавање тако и због квалитета обрадивих површина, која су бонитета три прве класе. У том смислу је истакнуто да таквом земљишту највише погодује повртарска производња, а подручје у коме је присутна гајњача (од Прахова до Радујевца) је веома погодно за виноградарску производњу, чему посебно доприносе и температуре веће од 5 степени које у Крајини просечно трају 8,5 месеци годишње. Из тих разлога дата је препорука интензивирања градње секундарне мреже система за наводњавање, хладњача и капацитета за прераду поврћа.
Осврт на просторни план општине Неготин, када је Прахово у питању, треба завршити препоруком да што пре треба приступити изради студије о загађености и изради конкретних планова заштите од евентуалних акцидентних појава, с обзиром да крај самог насеља своју делатност обављају два евидентно велика загађивача, ИХП Прахово и инсталација нафтиних деривата „Југопетрола“.

6 коментара:

Анониман је рекао...

http://www.vesti-online.com/Dijaspora/drzava/Austrija/Vesti/156295/Sloga-selo-gradi-

Анониман је рекао...

Poštovani administratoru, radi informisanja javnosti, budite savesni i objavite i komentare koji se vama i još nekim pojedincima ne sviđaju. U protivnom smatram da se ovim blogom manipuliše javnost a za šta se snose pravne posledice.
Ako već pišete da neko misli drugačije ili nije saglasan sa nekim događajima u Prahovu, treba navesti njegovo puno ime i prezime, pa da se čuje i druga strana kroz polemiku, kritiku i komentare. Nama u Prahovu ne trebaju više podele, mržnja i osveta! Moramo biti složni, poštovati svačije mišljenje, dogovorom stvarati bolju budućnost novim generacijama koje dolaze! Jednoumlje je odavno iza nas, moramo se okrenuti novim vrednostima, ne trebamo zaboraviti prošlost iz prostog razloga što nam može biti korisno da ne pravimo iste greške i da se posvetimo svetlijoj budućnosti našeg sela.
Što je najbitnije u celoj ovoj priči, pišite običnim rečnikom da bi svi a posebno mladi razumeli štaq hočete da kažete vašim tekstom. Fraze i fazone, prazne reči više nikoga ne zanimaju. Okrenimo se sadašnjem vremenu, situaciji koja je trenutno aktuelna kako u našem Prahovu, tako i u opštini Negotin i našoj državi Srbiji.

Анониман је рекао...

СЛУЖБЕНА БЕЛЕШКА
СА САСТАНКА ОДРЖНОГ 15.10.2010. ГОДИНЕ
У ВЕЗИ УРЕЂЕЊА ОБАЛЕ ДУНАВА ОД ХЕ „ЂЕРДАП II“ ДО ЛУКЕ ПРАХОВО
Дана 15.10.2010. године у канцеларији председника општине Неготин са почетком у 9,00 часова одржан је састанак у вези дефинисања уређења обале Дунава од ХЕ „Ђердап“ II до Луке Прахово.
Састанку су присуствовали: председник општине Неготин др Влајко Ђорђевић, заменик председника општине Неготин- Бранко Марковић, председник Координационог одбора дијаспоре Тимочког региона Боривоје Крекуловић, заменик директора ХЕ „Ђердап“ II – Јасна Марковић Петровић, представник РЈ „Србија воде“ Неготин –Милутин Мијушковић, председник привременог савета МЗ Прахово - Зорица Половић и Олга Предић –руководилац Одсека за локални економски развој и управне послове Одељења за буџет, финансије, привреду, друштвене делатности и локалну пореску администрацију.
Дневни ред :
1.Упознавање са досадашњим активностима на реализацији приоритетних пројеката МЗ Прахово
2. Уређење обале од ХЕ „Ђердап“ II до Луке Прахово и планирање простора за кампове, риболов, плаже, путничко пристаниште и шеталиште .
ПРВА ТАЧКА
По првој тачки дневног реда Боривоје Крекуловић се прво захвалио председнику општине што је организовао састанак и одвојио време за исти.Затим, упознао је присутне са досадашњим активностима на дефинисању приоритетних пројеката МЗ Прахово. Наиме, до сада су одржана два састанка тачније 31.07.2007. године и 6.08.2007. године на којима су донети одговарајући закључци . До данас нису реализоване активности које су дефинисане као приоритети.
ДРУГА ТАЧКА
По другој тачки дневног реда Боривоје Крекуловић је изнео да је катастрофално стање обале Дунава од ХЕ „Ђердап“ II до Луке Прахово, обала је пуна зеленог растиња, муља, без песка, 3 чесме на обали Дунава су запуштене и уништене. Поред тога, позајмиште материјала до сада није уређено, на обали Дунава појавило се одроњавање земљишта и није саниран локални пут од обале до села. У том смислу, Боривоје Крекуловић предлаже да би у циљу уређења обале Дунава требало да се простор око прве чесме одреди за камп, обала до друге чесме да буде одређена за пецање, од друге чесме до треће да се уреди плажа а од треће чесме до луке да буде путничко пристаниште. Боривоје Крекуловић је нагласио да је неопходно да се што пре уради техничка документација за уређење обале како би могло са истим да се конкурише у оквиру Дунавске стратегије и коридора 7.

ПРВИ ДЕО

Анониман је рекао...

ДРУГИ ДЕО - НАСТАВАК ТЕКСТА

Такође је нагласио да има обећања од руководства ХЕ „Ђердап“ око финансијске подршке за израду пројектне документације.
Заменик директора ХЕ „Ђердап“ II – Јасна Марковић Петровић је истакла да је обавеза ХЕ „Ђердап“ низводно дефинисана споразумом приликом изградње ХЕ „Ђердап“ II и да је у току пројекат уређења позајмишта. Такође истиче да МЗ Прахово треба своје развојне приоритете да достави општини а општина после да контактира ХЕ „Ђердап“ II.
Председник општине Неготин др Влајко Ђорђевић је рекао да општина Неготин има добру сарадњу са ХЕ „Ђердап“ и да МЗ Прахово треба прво да дефинише своје приоритете и да исте достави општини у циљу проналажења начина финансирања. Што се тиче заштите чесама на Дунаву, председеник је предложио да МЗ Прахово о томе обавести Службу за заштиту животне средине Општинске управе општине Неготин.
Представник РЈ “Србија воде” Неготин – Милутин Мијушковић је истакао да МЗ Прахово треба прво да стучно лице дефинише пројектни задатак а на основу истог да се после уради идејни и главни пројекат. Такође је напоменуо да постоји могућност да се са ЈВП „Србија воде“ склопи уговор о закупу или да се уступи земљиште на коришћење у циљу реализације пројеката уређења обале.
Олга Предић – руководилац Одсека за локални економски развој и управне послове Одељења за буџет, финансије, привреду, друштвене делатности и локалну пореску администрацију је напоменула да је у току израда просторног плана општине Неготин и да треба да се сви пројекти који се планирају за МЗ Прахово доставе и Заводу за урбанизам општине Неготин како би исти били саставни део наведеног планског документа.
После дискусије донет је следећи закључак:
Савет МЗ Прахово треба да донесе Програм развоја месне заједнице Прахово са дефинисаним приоритетним пројектима и исти да достави општини Неготин у циљу изналажења могућности за финансирање . Општина Неготин ће у сарадњи са ХЕ „Ђердап“ да одреди приоритете који су у складу са обавезама истог и који би могли да се у наредном периоду реализују.

Белешку сачинила:
Олга Предић

Sasha је рекао...

Поштовани,
Коментар који сте дали је добро дошао, јер означава две ствари. Прво да постоје људи који читају и прате овај блог, и друго из тог коментара смо чули и другачије мишљење. Међутим, у коментару има и врло некоректних ствари.
Кажете:
„Будите савесни и објавите и коментаре који се вама и још неким појединцима не свиђају“
Ниједан коментар до сад није обрисан из тог разлога, а ако Ви знате неки коментар на било коју објављену тему за који тврдите да нисам објавио, слободно наведите и ја ћу одмах престати да даље уређујем овај блог. Поштујем мишљења различита од мог, јер то је суштина овог блога, и сви коментари који нису вулгарни, и не вређају по националној, верској или расној основи никад неће бити обрисани.
Затим:
„Ако већ пишете да неко мисли другачије или није сагласан са неким догађајима у Прахову, треба навести његово име и презиме“.
Блог сам и започео са намером да ту износим своје виђење актуелних догађаја у Прахову, а ако се неко не слаже са мојим ставовима, потребно је само да напише отворени коментар на моје јавно изречено мишљење. Ако неко себе препозна у мојим текстовима треба да се отворено, као и ја, огласи и каже суптротно, али се то до сада није десило јер они о којима пишем уместо да ми се јавно супроставе, најчешће се понашају као да никада у животу нису чули за овај блог, а притом лажу и друге и сами себе.
Треће:
„форе и фазони, празне речи више никога не занимају....“
Ове наводе је најлакше доказати јер су сви моји текстови ту. Из било ког од њих наведите ми конкретно неке „форе и фазоне или неку незанимљивост“ и ја ћу тада знати о чему говорите, у супротном Ви се на овај начин служите форама и фазонима.
Такође, ваш коментар: „окренимо се садашњем времену, ситуацији која је тренутно актуелна како у нашем Прахову, тако и у општини....“
Да ли Ви то мени говорите да не радим ово што радим? Невероватно. Моје последње вести из Прахова су пожар у ИХП Прахово, асфалтирање улица, изградња хладњаче и припреме фудбалера „Дунава“, а последњи текст односи се на Просторни план општине Неготин. Ако знате неке „актуелније ситуације у Прахову и у Општини“, волео бих да их чујем, а ја Вам одговорно тврдим да видео снимке наведених догађаја поседујем једино ја, јер никог другог изгледа не занимају, па ни нашу кабловску телевизију.

Анониман је рекао...

Moze biti interesantno kao tema za buduci razvoj Prahova:
http://www.facebook.com/evropsko.prahovo#!/topic.php?uid=167763726592878&topic=397

Архива чланака