27. јул 2011.

КРАТКЕ ВЕСТИ

ПОЖАР УГРОЗИО ИНДУСТРИЈУ
Тренутно нисам у могућности да вам прикажем снимке пожара у пословном кругу ИХП Прахово (и непосредној близини инсталације „Југопетрола“), али потврђено је да је узрок пожара људски фактор, тј.немарност, неодоговорност и одсуство сваке намере да се послуша савет пољопривредних стручњака који кажу ДА НИЈЕ ДОБРО ПАЛИТИ СТРЊИКЕ, јер се тиме род у наредној години умањује и до 40%. Tврдоглавост наших „напредних“ пољопривредника да на уштрб лакшег орања униште сву флору и фауну на стрњишту (и тиме потпуно поремете природне процесе на сосптвеним ораницама) до те мере је присутна, да је једини начин да се то спречи, по мом мишљењу, да сваки пољопривредник који то уради добије 25 батина по туру или оних бугарских 19 + 6.

ПОЧЕЛО АСФАЛТИРАЊЕ РАСКОПАНИХ УЛИЦА
На делу трасе недавно изграђене канализације улицом Кнеза Милоша (према Кусијаку) и стотину метара улице Вука Караџића (у центру села испред Дома културе), почело је асфалтирање раскопаног дела улице, тј. само за ширину раскпаног старог асфалта. Већ је асфалтирана половина поменуте трасе а ускоро ће асфалт бити постављен и у центру насеља.
На делу пута од раскрснице пута за Неготин и ИХП Прахово (поред Задружног дома) па кроз центар насеља све до основне школе, Фонд за грађевинско земљиште је у оквиру акције крпљења коловоза у насељима низијског дела неготинске низије раскопао све делове уништеног асфалта па се очекује да раскпани делови буду ускоро асфалтирани. Последње асфалтирање овог дела главних улица кроз насеље урађени су 1982.године, дакле пре равно 30 година.

ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА ХЛАДЊАЧЕ У ПРАХОВУ
Иза пословне зграде нове Пољопривредне задруге Прахово започела је пре две недеље изградња темеља за нову хладњачу. Овакав објекат јако недостаје воћарима и повртарима Неготинске крајине јер је некада једина хладњача из састава Пољопривредног комбината „Крајина“ уништена. Најближа хладњача у коју се могу сместити и квалитетно чувати воће и поврће је она у Зајечару изграђена пре две године.
Хладњача је за сада инвестиција коју финансирају задругари нове пољопривредне задруге у Прахову, истовремено једине опстале сеоске задруге у Неготинској крајини, обзиром да од 18 старих земљорадничких задруга ни једна више не функционише.
Према информацијама добијеним из праховске задруге ускоро ће из монтажних сегмената бити постављени зидови и кров будуће хладњаче, а уз помоћ министарства пољопривриде (према обећањима) приступиће се монтажи расхладног система. Хладњача ће запошљавати најмање 20 људи, претежно из Прахова, али у нашем селу још увек постоје људи који сматрају да су ипак били потребнији досадашња пуста ледина на излазу из Прахова, и порушена зграда старог млина, од тамо неке хладњаче.

ПОЧЕЛЕ ПРИПРЕМЕ ФУДБАЛЕРА ДУНАВА
Фудбалери „Дунава“ остварили су пласман у поморавско-тимочку фудбалску лигу а то значи и квалитетнији ранг фудбалског такмичења, па су у складу са тим већ приступили припремама, које се интензивно одвијају на лепом фудбалском стадиону крај железничке станице у Прахову. Импонује велики број присутних играча као и озбиљност у раду па се може очекивати да фудбалери „Дунава“ у том такмичењу буду екипа која ће достојно представљати фудбалску традицију у Прахову која траје већ осамдесет година.

Нема коментара:

Архива чланака