15. мај 2017.

КО ЈЕ УГРОЖЕНИЈИ РАДУЈЕВАЦ ИЛИ ПРАХОВО?

Недавно је један од наших бораца за здраву животну средину на својој ФБ страници написао: "У случају да ветар дува према Радујевцу и Бугарској Праховљани су на коњу јер се не гуше, а у случају да ветар дува према Прахову е тада се Праховљани гуше". 
Честе су дебате на тему ко је угроженији Радујевчани или Праховљани. У тим расправама свако има своју причу, а шта о томе каже наука и то она метеоролошка и РУЖА ВЕТРОВА?
Потрудио сам се колико сам могао да дешифрујем овај графикон и дошао до следећих својих закључака, који и не мора да су тачни, али довољни су колико да се крене са сагледавањем стварног стања ствари и ту реците и ви своје.
Однос ветровитог времена и тзв. тишине (када ветара нема) је 32% тишине и 68% разних ветрова. Према Радујевцу ветар дува 1.984 часова/годишње или 22,6%, док према Прахову ветар дува 1.784 часова/годишње или 20,4%, према Србову 1.263 часова/годишње или 14,4% док је Самариновац на 4. месту са 1.011 часова/годишње или 11,5%.
Наука је ранијих година у званичним општинским Анализама стања човекове околине истицала да су насеља Прахово Пристаниште, Прахово Колонија и село Прахово малтене у пословном кругу ИХП Прахово и када нема ветрова честице прашине и непријатни гасови се шире у концентричним круговима пречника 3 километра око погона ИХП-а. Па када се Праховљанима дода опасност од Кошаве са 20,4 % и мирно време без ветра још 32% испада да су Праховљани у односу на Радујевчане угроженији за чак 30%. (Прахово 52%, Радујевац 22,6%). Рекао сам да ово и не мора да буде прецизно тачно али је једно сигруно, а то је неспорна чињеница да смо сигурно и једни и други угрожени.


Нема коментара:

Архива чланака