28. децембар 2014.

РЕТРОСПЕКТИВА

Налазимо се на самом крају године, и прави је тренутак да се подсетимо значајнијих збивања у 2014. години.
У години за нама интензивно су разматрани планови детаљне регулације Прахова као насеља, и хемијске индустрије као његовог неодвојивог дела. (ОВДЕ)
Одржани су и републички избори, самим тим и бројне промоције странака. Највеће поверење Праховљана (подсећамо) добила је Српска напредна странка са 376 гласова, што је три пута више од Социјалистичке партије и њених 136 освојених гласова. (ОВДЕ)
Прахово је у протеклој години, захваљујући средствима „Еликсира“,  добило нови и лепше уређени центар насеља. (ОВДЕ)  Уређена је и зграда „пословног центра“ (дома културе) новом фасадом, лимаријом, столаријом и унутрашњим уређењем канцеларијском и другом опремом.
На тек изграђеној фекалној станици нажалост су забележене прве пукотине, док су нас надлежни уверавали да је све под контролом извођача и одговорних у месној заједници. Но када се у септембру део фекалне станице стропоштао у Дунав  званичних оглашавања или саопштења на ту тему није било.
 Градња секундарне канализације, започета је у фебруару а окончана последњих дана децембра са уградњом 6 помоћних пумпних постројења и претходном уградњом нешто мање од 300 кућних прикључака. То није била једина активност. Крпљене су и ударне рупе на асфалтираним улицама у насељу, комплетно је асфалтиран центар насеља а водила се и вишедневна борба са поплавама у насељу које су незабележене у дугој прошлости насеља.  Септембарске поплаве демантовале су помисао да је Прахово на високо уздигнутој речној тераси са 62 метара надморске висине безбедно од поплава. Бујица је однела део фекалне станице и пруге, потопила нека домаћинства смештена у некадашњим „барама“ тј. остацима римских канала, неке њиве у потесу „Балта“ постале су права језера баш као и фудбалско игралиште. (ОВДЕ)
Школа је у протеклој години забележила изузетне активности. Санација школске зграде урађена је средствима општинског буџета у износу од 1.650.000 динара, а донацијом „Еликсира“ преуређена је школска чесма. Нажалост још увек није испуњено обећање да ће се асфалтирати школска игралишта, али се искрено надамо да обећање неће бити "узалудно радовање“. (ОВДЕ)
Фудбалери „Дунава“ су ове године, осим окупљања љубитеља спорта на лепо уређеном фудбалском игралишту, па и оних које спорт много не занима, приредили и нешто више од тога. Они су ове јесени прваци новоформиране Зоне „Исток“.  (ОВДЕ)
Поред догађаја везаних за деловање друштвених, привредних и комуналних организација током 2014.године пажњу су привлачили и ванредни догађаји чији су креатори групе грађана и појединци. Једно од тих је колективно венчање двадесетак старијих брачних парова из Прахова и суседних насеља у праховској цркви, којима је кумовао познати хармоникаш Миша Мијатовић, што су пропратиле велике новинске и медијске куће попут Б92. (ОВДЕ)
Телевизија Бор емитовала је посебну емисију снимљену у Прахову, „Село, млади, спорт“ (ОВДЕ), док је ТВ Исток емитовала посебну једночасовну емисију у серијалу „Село некад и сад“ (ОВДЕ).
На крају ове ретроспективе можемо закључити да је и у 2014. години у Прахову било активности, чиме свакако можемо бити задовољни, али уз једну малу примедбу. Поручио бих надлежнима у организацијама и институцијама система да се до ДОБРЕ оцене о њиховом раду испречила чињеница у коју они, или не верују, или не желе да је прихвате као реалност, а то је потпуно одсуство правовремене, потпуне и објективне информисаности грађана, као и транспарентности у раду, упркос чињеници да у Прахову осим што постоји систем кабловске телевизије постоји и огласна табла на којој никада није истакнуто ни једно обавештење о раду месне заједнице, а постоји и могућност брзог и ефикасног информисања путем интернета. 
 Давно је неко рекао „ЗАБОРАВЉЕНО ЈЕ СВЕ ШТО НИЈЕ ЗАПИСАНО, ЈЕР ШТО НИЈЕ ЗАПИСАНО - КАО ДА СЕ НИЈЕ НИ ДОГОДИЛО!“   

Нема коментара:

Архива чланака