13. децембар 2014.

ПРИЧА О ДУНАВУ



 "Зими, може бити тешко наћи залогај хране дуж доњег Дунава. Неравним, споредним путем који води до мале, лоше одржаване, речне луке Прахово, у Источној Србији, стиже се до једне пастелно осликане биртије која се зове "Крај света" - што је назив који одговара пустом и хладном окружењу. Како се испоставило, овај ресторан, као и други у овој области, осликава заосталу економију која овде преовладава већим делом године." Овако аутор Нил Мекдоналд почиње чланак објављен пре три  године у једном од најугледнијих светских часописа,  британском "Тhe Financial Times". (OВДЕ) Чланак говори о неискоришћености огромног економског потенцијала који Дунав пружа, посебно у Србији. 

"Место (Прахово) оживи, мештани кажу, само у летњим месецима, када се хиљаде гастарбајтера врати из богатијих земаља Европске уније, као што су Аустрија и Немачка.  Ненад Гавриловић, директор маркетинга хотела "Ђердап" у Кладову, на неких 50 км узводно од Прахова, каже да скоро четвртина становништва општине од 30.000 становника ради у иностранству. "Када дођу кући настане бум. Тада сви ресторани раде, а ту су и свадбе", објашњава он. Али до тада многе куће, па и оне највеће и најбогатије, изгледају сабласно и беживотно. У неким селима дуж доњег Дунава, више од половине становништва ради у иностранству.
Друг
а по дужини река Европе, дуга скоро 3.000 км од Немачке до Црног мора, требало би да омогући економско издржавање људима који живе дуж њених обала. Уместо тога,  Дунав је жалосно неискоришћен, што додатно ометају спрудови и потопљени бродови - а у српском потезу, све је то зачињено и неексплодираним убојитим средствима. Река Рајна нпр. пренесе око 330 милиона тона терета годишње, а Дунав 50 милиона, каже Манфред Сац, генерални директор ProDanubeInternational. "Постоји одличaн навигациони оквир за Рајну, што са Дунавом није случај. То је ситуација која може, и мора, бити побољшана ", каже он.



Фотограф Мат Лутон путовао је деоницом некада моћног пловног пута и направио серију фотографија, објављених том приликом у "The Financial Times".



 
...

Нема коментара:

Архива чланака