17. јануар 2014.

ПЛАН ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ КОМПЛЕКСА ХЕМИЈСКЕ ИНДУСТРИЈЕ

Јавној презентацији ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ КОМПЛЕКСА ХЕМИЈСКЕ ИНДУСТРИЈЕ нажалост присуствовало је само четири Праховљана па се стиче утисак да ова тема у Прахову никог и не занима. Са друге стране свакодневно се чује много негативних коментара на тему поцрвенелих улица од пиритних изгоретина и загађености којој су  Праховљани изложени па се поставља питање зашто онда управо сада, када се на само стотину метара од наших кућа уређује нови индустријски комплекс који ће ту бити присутан још много много година, мало више не ангажујемо и укључимо се у то. Јер овај тренутак захтева нашу пуну одговорност,  како због нас самих тако и због генерација чије време тек долази.  
За утеху је што се сви планови развоја будуће хемијске индустрије на месту где је била стара (коју више памтимо по злу него по добру) морају ускладити са просторним плановима и општине Неготин и Прахова као насеља, и ту више неће и не сме бити никаквих импровизација. 

У том смислу на презентацији је још једном напоменуто:

- да ће се мерама заштите животне средине посветити максимална пажња и поштовати законска регулатива;
- да ће се транспорт теретних возила ка хемијској индустрији преусмерити на нову заобилазницу ван насеља;
-  да "Еликсир" за сваку и најмању инвестицију унутар свог пословног круга мора прибавити све потребне сагласности а до краја 2015.године прибавити и 'интегрисану употребну дозволу за комплетан индустријски комплекс;
- да је ''Еликсир'' у 2013.години уложио 3,5 милиона еура у развој индустрије а да ће у 2014.години уложити још 4,5 милиона еура и на крају
- да је са депоније питритних изгоретина до сада измештено 2 милиона тона и да у наредном периоду од месец-два треба да пут Кине крене и последњих 70 хиљада тона. 

Нема коментара:

Архива чланака