25. новембар 2011.

ЧЕТНИЦИ ПОТОПИЛИ НЕМАЧКУ ФЛОТУ ???


Прича о потопљеним бродовима се наставља. Ових дана је веома низак водостај Дунава учинио да потопљени немачки бродови изроне из воде, по тврдњама старијих мештанa никада раније нису били тако добро видљиви и у толиком броју.
Након скоро 30 година истраживачког рада и бројних сведочења Праховљана која сам имао прилику да чујем, мислио сам да се о потопљеним бродовима (до њиховог вађења) нема више много шта сазнати. Наслушао сам се невероватних прича за које није сигурно да ли су производ маште или праве чињенице, прича о ратном плену из Русије, товарима злата, о сијалицама које су и након толико година под водом још увек исправне, о сандуцима најквалитетнијег вискија, наоружању итд., да би се ових дана на сајту Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета појавио текст под насловом:
„Немци флоту потопили због четника“, у коме млади нишки историчар Александар Динчић износи занимљиву тврдњу, на основу свог истраживања, да су на потапање сопствених бродова код Прахова Немци били приморани управо од стране четника, под командом пуковника Велимира Пилетића.
Наведени текст можете прочитати ОВДЕ.
Оно што је мени до сада било познато о пуковнику Пилетићу јесте “званични“ историјски податак да је војска поменутог четничког корпуса доведена до обала Дунава где се наводно распала док је њен командант нестао без трага, па се чак претпостављало да се ставио у службу Руса и да живи негде у Русији.

2 коментара:

Анониман је рекао...

Ispasce da su Cetnici oterali Nemce iz Jugoslavije, kakve se sve gluposti nece jos pojaviti.

Анониман је рекао...

Zanimljivo

Архива чланака