10. новембар 2011.

НОВА ДИГИТАЛНА ЦЕНТРАЛА

Застарела телефонска централа, монтирана 1991.године, биће током наредних месеци замењена новом, модернијом дигиталном централом. То је, како кажу чланови савета МЗ, "готова ствар". За нову дигиталну централу, до које ће бити спроведен оптички кабл, у новом дому културе уступљена је једна просторија тако да је за почетак радова све спремно. „Телеком Србија“ је за овај пројекат обезбедио 5,5 милиона динара сопствених средстава, што другим речима значи да неће више бити учешћа грађана (од по хиљаду и више немачких марака) као некад.
Први телефони у Прахову су од 1914. године повезивали железничку станицу са Зајечаром и Нишом, а у самом насељу прве телефоне добио је тадашњи месни народни одбор, месна канцеларија а нешто касније основна школа и задруга. Међу првим мештанима са телефонским апаратом у кући били су Боривоје Праховљановић и Драгутин Благојевић „Љика-роју“. Прва велика акција увођења телефона у Прахову спроведена је 1981.године, када је телефонске бројеве добило 60 домаћинстава, да би неколико година касније тај број био повећан за још 40. Последња, трећа акција проширења телефонске мреже спроведена је 1991.године и тада је набављена већ поменута „Сименсова“ централа, која је омогућавала брже тонско уместо аналогног бирања бројева, на коју је прикључено још 125 домаћинстава. Тренутно у Прахову телефонске прикључке поседује око 300 домаћинстава.
Након 30 година Прахово ће поново, по четврти пут, проширити своју телефонску мрежу за око стотину нових корисника. То подразумева да у Прахову више неће бити двојничких прикључака, а увођењем дигиталне мреже између осталог добија се могућност савремене двосмерне комуникације, квалитетније и много брже интернет конекције, као и могућност коришћења дигиталног ТВ сигнала са пет пута бољом резолуцијом (сликом). То подразумева и скидање разних антена са наших кровова, телефонских и других врста каблова, јер ћемо све то добити подземним АДСЛ каблом.

Нема коментара:

Архива чланака