18. мај 2011.

КАНАЛИЗАЦИЈА СЕ ПРИВОДИ КРАЈУ


До завршетка радова на уговореној деоници канализације у Прахову у дужини од 430 метара преостало је последњих педесетак метара. Радови се тренутно изводе у центру насеља испред Дома културе "Вук Караџић".
Има примедби да се са радовима отаљава и касни, да се не изводе бржом динамиком али је Праховљанима јасно колико у тим радовима има препрека. Најпре у свакој улици има неплански и нигде уцртаних водоводних цеви од разних хидрофорских система, потом провлачења разних инсталација из једног дворишта преко пута у друго, а ту је и инсталација већ изграђеног сееоског водовода који на срећу још нигде није оштећен, а било је и таквих примера код ранијих извођења радова. За неколико дана радови ће се окончати. Зајечарска "Водоградња" ће отићи на неко друго радилиште, а шта ће се даље радити око канализације сазнаћемо када наш Савет МЗ-це скине ознаку тајности (строго поверљиво) и почне да путем интерне телевизије контактира са грађанима, који су их и изабрали. Шта ће даље радити - не знамо, да ли за то има пара - не знамо, а да нешто и ми предложимо - изгледа да немамо где, можда нема ни потребе јер ми "обични" грађани нигде нисмо изабрани, ама баш нигде, и ко нам је крив.....

РИМСКИ ЗИД ПРЕПРЕКА

Необично чврста препрека испречила се у строгом центру Прахова, код споменика палих бораца у другом светском рату. Препрека је веома јак римски зид, на дубини од око 4 метра, дебљине преко једног метра чије рушење захтева пун гас снажног ровокопача и велику умешност руковаоца ове машине. Зидина која се испречила на траси канализације свакако је остатак римског града Аквиса, некада главног града римске провинције Акве, која се простирала од данашње Текије па до сврљишких планина у близини Наисуса, данашњег Ниша. Аквис је имао 14.000 становика у оквирима двоструког бедема и још 20.000 становика у својој периферији, а поседовао је водовод од оловних цеви и канализацију која је воду до Аквиса доводила са извора Царичина (Болборош) око 7 километара југозападно од Прахова иза села данашњег Душановца (Џањева).

ГДЕ ЈЕ БАКАРНИ НАТПИС «Дом културе «Вук Караџић»

Поменусмо назив дома културе "Вук Караџић", а пре неки дан један наш мештанин се гласно запита: "Где се налази назив дома културе од бакра?". Скоро да смо и заборавили да је постојао. Сећамо се да га је 1987.године самопрегорно својим добровољним радом својеручно од бакра, кога је дому културе поклонила Машиноградња ИХП Прахово, израдио инж. Белчић Завиша из Михајловца, некада житељ Прахова у насељу Прахово колонија. Бакар данас на тржишту има високу цену и не верујемо да је завршио на отпаду.
Одговор ће сигурно дати неко ко зна где се налази поменути бакарни натпис?

Нема коментара:

Архива чланака