25. децембар 2010.

Пољопривредна Задруга

Задругарство је у Србији настало пре 150 година, али данас овакав вид удруживања пољопривредника полако али сигурно губи битку за опстанак. Од око 2.500 активних задруга у Србији, до данашњих дана се једва одржало 200.
Од 1993.године бројка од 18 задруга у нашој Општини се из године у годину смањивала, тако да данас из бившег сложеног система задруге „Напредак“ у Неготину више нема ни једне. Свесни да без задруге пољопривредна газдинства не могу представљати озбиљну конкуренцију организованим трговачим лобијима, а још мање доброг снабдевача разних прерађивачких унија, група младих праховских пољопривредника је 2006.године основала своју нову задругу. Од скромних количина откупљене пшенице, јечма и сунцокрета, у првој пословној 2006.години, нова Пољопривредна задруга Прахово постала је значајан привредни субјект у Општини и Тимочкој Крајини. Неготинска општина тренутно има само три задруге од којих је једна више трговинска, а само су две праве пољопривредне: „Уљарица“ Неготин и Пољопривредна у Прахову. Нажалост, није свима у Прахову нова Задруга на срцу, и неки пољопривредници говоре да им је лакше да за репроматеријал и испоруку производа траће драгоцено време на путу до Неготина и назад, али је за велику већину ипак повољније то што све своје потребе могу да реше управо ту, у свом селу, што је данас привилегија малог броја пољопривредника у нашој општини, јер задруга у крајинским селима више нема.
Прошлог лета, на месту старог оронулог млина (из 1928.г)преко пута Задружног дома, на парцели у власништву Задруге, изграђена је нова, модерна пословна зграда Пољопривредне задруге Прахово, на самом улазу у насеље.
Том прелепом зградом нису само створени добри услови за рад Задруге већ и темељи даљег унапређења пољопривредне производње и развоја задругарства у Прахову и Крајини, који уз коришћење већ изграђеног дела системом за наводњавање има лепу перспективу, а све то захваљујући младим задругарима нове Пољопривредне задруге, за сада једине у селима Неготинске Крајине.

Нема коментара:

Архива чланака