2. октобар 2020.

Индустријски парк нова перспектива Прахова

 


У Неготину је у понедељак 28. септембра 2020. године одржана седница скупштине општине, чији се дневни ред у највећем делу односио на стварање услова за развој праховске индустрије по Пројекту изградње Хемијско-технолошког парка као инвестиције од посебног државног значаја. Како се најављује из Владе Србије, овај хемијско-индустријски комплекс ће се градити, на 115 хектара, чији би укупни годишњи приходи могли бити близу милијарду евра, са 90 % прихода из извоза. Очекивања су да би и Буџет општине Неготин могао бити три пута већи тј., од садашњих 1,4 на 4,2 милијарде динара.

Говорећи о одлукама које су разматране и донете по хитном поступку, председник општине, Владимир Величковић назвао их је "сетом битних одлука чија би реализација кренула с пролећа", па је због тога неопходна брза реакција локалне самоуправе уређењем планске документације неопходне за изградњу инфраструктуре и стварањем реалне основе за довођење потенцијалних инвеститора.

Величковић је поменуо да је и одлука о уређењу града Неготина, конкретно пословног простора некадашњег „Крајина вина“, такође у функцији Хемијско-технолошког парка у Прахову обзиром да ће се ту градити станови за смештај будућих радника новог хемијског комплекса.   

Једна од одлука односи се на стварање услова да се већ од марта 2021. године започне градња пута од Кусјака преко кружног тока на улазу у Прахово до границе катастарских општина Прахово-Радујевац, која је од првих радујевачких кућа удаљена свега 1.800 метара. 

А колика је решеност да се са изградњом што пре крене нека послужи и информација да је данас (2.10.) извршено снимање трасе пута специјалним дроном са уграђеним dži-pi-esom који са слетањем у својој дискетици доноси све потребне параметре спремне за компјутерску обраду. Ти подаци садрже фотографске приказе, ортофото план, дигиталну обраду површина и све потребне координате тако да им је обрада неупоредиво краћа од авионских или теренских снимања, па се може очекивати да процес решавања имовинско-правних односа са власницима парцела преко којих пролази траса будућег пута буде започета током ове године.

Када је РТБ Бор, педесетих година прошлог века, градио хемијску индустрију, од неугледног пристаништа изграђена је Лука Прахово, а са градњом индустријско-хемијског парка, Лука Прахово шири своје докове и капацитете.  

Мештани Прахова и Радујевца, овим инвестицијама могу очекивати боље животне услове обзиром да из Владе Србије долазе најаве да ће се "све градити у складу с највишим еколошким стандардима и међународним конвенцијама". Окретање државне привредне политике према истоку Србије треба захвалити највише геостратешком и логистичким потенцијалима Прахова са Дунавом и луком у коју се укрштају три саобраћајна ресурса: речни, железнички и друмски, близином европског коридора 4 у суседној Бугарској и Румунији и већ изграђеном инфраструктуром (саобраћајном, енергетском и комуналном) коју свим потенцијалним инвеститорима нуди "Еликсир" Прахово.  


 

 

Нема коментара:

Архива чланака