29. новембар 2020.

БОГАТАШИ ИЛИ СОЦИЈАЛНИ СЛУЧАЈЕВИ ?

Пре 10 дана написао сам текст и дао му наслов  "Богаташи или социјални случајеви", али га нисам објавио и тако пропустио прилику да се похвалим како сам, ето баш ја, успео да убедим локалну власт да наплата изношења смећа по селима Неготинске општине вређа интелигенцију људи који нису отишли у иностранство, већ су остали да живе и раде у својој земљи.

Вечерас сам на сајту Општине Неготин прочитао наслов који ме је одушевио и навео на помисао да неко од надлежних ипак нешто види и чује. А ево тог наслова:

Одлука Надзорног одбора о утврђивању цена комуналних услуга одвожења смећа и других отпадака у сеоским месним заједницама на територији општине Неготин, бр.3268-05/2020-2 од 19.11.2020.год

 По овој одлуци изношење смећа се више неће плаћати по броју чланова домаћинства, већ 350 динара по домаћинству. Тиме су сва домаћинства изједначена (домаћа и гастарбајтерска) и нема више дискриминације, лажи, фалсификата и превара. Примера ради, један мој пријатељ за изношење смећа плаћа 125 динара и 60 динара за још три члана породице, који живе и раде у иностранству, укупно 185 динара, док на другој страни четворочлано домаћинство које живи у Прахову плаћа 4 х 125 динара, што је 500 динара, 315 динара више од оних чији је просек пензије 1.000 евра. Тој "погодности" кумовали су углавном председници месних заједница (највише из влашких села), који су прикупљајући гласове за своју партију издавали фалсификоване потврде да сви живе у иностранству, иако већина њих реално 90 % времена проводи у Србији. 

Зато сам у том необјављеном тексту написао и: "Глуме богаташе, прсе се, подмићују и потплаћују, али када треба да се нешто окористе од државе трансформишу се у социјалне случајеве. Фалсификоване потврде нису само фалсификат већ и безобразлук према овдашњем становништву, које изношење смећа плаћа и по пет пута више од поменутих "сиромаха", а још је већи безобразлук некадашњих локалних политичара који су им то омогућили!"

Овом одлуком је та грешка исправљена, а владајућа гарнитура је показала да понекад уме да донесе и исправну Одлуку која је у интересу грађана. 

Нема коментара:

Архива чланака