15. септембар 2019.

SPALIONICA DA ILI NE?



           
Ovih dana tema svih razgovora u Prahovu je namera Kompanije Elixir da u svom poslovnom krugu izgradi spalionicu industrijskog i komunalnog otpada. Te razgovore podstakla je zvanična informacija sa fejsbuk stranice PRAHOVO, potekla sa sastanka vlasnika Kompanije Elixir, Stanka Popovića, sa članovima Saveta mesne zajednice Prahovo, održanog 11. jula, ove godine.

            U nameri da se pored sve glasnijih i dobrim delom negativnih mišljenja građana, koji za svoje reakcije i nemaju neka stručna saznanja, potrudili smo se da mišljenje potražimo i od nekog ko je u tom poslu profesionalno angažovan dugi niz godina.

            U pitanju je Boris Pistolović, inženjer hemije, zaposlen u jednoj danskoj kompaniji, koji je imao sreće da se kao inženjer hemije ostvari u svojoj profesiji i tome posveti svoj radni vek.

            O eventualnoj spalionici u Prahovu, Boris Pistolović kaže:
            Veliki pozdrav za sve meštane lepog sela Prahova, koje lično volim kao moj Dušanovac. Ja stojim iza svog mišljenja i imam svoja iskustva kao osoba iz struke. Naravno da želim selu Prahovu svako dobro i prosperitet. Vidim odluku Elixira kao nešto pozitivno za obe strane. Nije lako danas opstati na svetskom tržištu u plasmanu proizvoda. Posebno ako se uzme u obzir da Elixir ide na tržište protiv velikih igrača. Za meštane Prahova da imate lepu i zdravu životnu sredinu. A pored toga i mogućnosti za dobra i kvalivikovana radna mesta. Svaka kompanija koja želi da ulaže u spalionicu organskih materija primorana je da poštuje zakonske regulative EU. Zašto je to tako? Pa mi smo na tromedji i želimo da naše komšije iz Rumunije i Bugarske ne trpe loše uslove za život. Ja više vidim problem u nama samima. Da li smo dovoljno savesni da iza sebe ostavimo lepu i zdravu životnu sredinu za neke nove klince ? Da li će personal u Elixiru raditi u istoj meri i savesno i kada Stanko i Vlada nisu u Prahovu. Nadam se da će Elixir biti dovoljno strog prema svojim radnicima, da savesno i kvalitetno izvršavaju svoje radne obaveze. Naravno u obostranom interesu. Znamo svi šta se sve desilo ali hajde da gledamo prema budućnosti i podržimo svaki dobar projakat i predlog. Radi se o veoma ozbiljnoj tehnologiji koju smo svi imali prilike da upoznamo u Beču i Švajcarskoj.
            Moje je mišljenje da je gradnja spalionice od strane Elixira u Prahovu velika šansa za naš kraj. Otpada pored puteva, rečnih tokova i na deponijama više ne bi smelo biti, jer bi se isti termički obradio. Mnogi otrovi ne bi završavali u vodi i zemljištu, a za to je garant kompletna oprema sa svim filterima po normama EU. Bez njih niko neće dati ni jednu dozvolu za rad. Elixir bi time dobio jeftiniju energiju i povoljniji položaj na tržištu, a mi čistu prirodu, radna mesta i pomoć u stvaranju boljeg životnog standarda građana.
            U iskrene namere Elixira ne treba sumnjati ni jednog momenta jer njihovo angažovanje na izgradnji spalionice uslovljeno je i ugradnjom tehničke mogućnosti (moritoringa) za obavezno merenje svih emisija u vazduhu u svakom trenutku".
     

Нема коментара:

Архива чланака