16. фебруар 2019.

ЕВРОПСКО ПРАХОВО

Ових дана на сајту општине Неготин поново најава промена Плана генералне регулације  за насеље Прахово. Грађани своје предлоге, према датом обавештењу, на приказани Нацрт измена плана, могу дати до 28. фебруара, а потом следи јавна презентација тих предлога, ако за то буде постојала потреба. По приказаном нацрту на главној раскрсници код улаза у насеље планирана је градња кружног тока, из кога ће се издвајати два нова пута. Први према Кусијаку, а други према "Еликсиру", којим ће се избећи пролаз теретних возила кроз само насеље.


Друга измена, према такође приказаном Нацрту измена Плана, односи се на проширење лучких докова у Луци Прахово, највероватније за потребе транспорта бакарног концентрата до РТБ Бор, чији се годишњи транспорт увећава од досадашњих 20.000 тона на 120.000 тона. За оне који не познају тренутно стање луке Прахово, треба поменути да се проширење луке добија затрпавањем зимовника, који више деценија није остваривао своју основну намену.

Трећа промена није дата од стране предлагача, али добрим познаваоцима насеља Колонија сасвим је јасно да ће се ово насеље у будућности ширити према основној школи Прахово, што приказани план детаљнијим сагледавањем недсвосмислено приказује. Ако до овога заиста дође Прахово ће, спајајући се са насељем Колонија, постати једно урбаније  насеље у коме је поред осталог предвиђена и градња модерне зелене пијаце.

Нема коментара:

Архива чланака