28. децембар 2018.

ПОРЕЗ ПЛАТИ ДА ТИ СЕ ДОБРИМ ВРАТИ!


На фејсбук страници „Сви Зајечарци на фејсу“ објављена је Одлука Уставног суда Србије од 21.12.2018.г. којом је утврђено да Одлука Града Зајечара о увођењу накнаде за заштиту животне средине (еколошке таксе) НИЈЕ У САГЛАСНОСТИ СА ЗАКОНОМ.
Порођењем поништене Одлуке града Зајечара са Одлуком општине Неготин од 17.08.2010. године и Одлуке о увођењу еколошке таксе за 2019.годину, од пре 10 дана (18.12.2018.) ЈАСНО ЈЕ да су одлуке о увођењу еколошке таксе у Зајечару и Неготину потпуно идентичне те по логици ствари и Одлука општине Неготин НИЈЕ У САГЛАСНОСТИ СА ЗАКОНОМ.
Оно на основу чега Уставни суд доноси своју одлуку јесте чињеница да „није спроведена јавна расправа о увођењу еко таксе“, предвиђена Законом о финансирању локалне самоуправе.
Након овакве Одлуке Уставног суда, постоје две могућности:
- да се грађанима врати новац који су супротно Закону плаћали од 2010.године или
- да се овај износ умањи преко других пореских плаћања, попут пореза на имовину.
Један од потпуно несхватљивих поступака наших одборника, које смо ми бирали да би заступали наше интересе јесте одредба даОпштинска управа општине Неготин, неће донети решењa о утврђивању накнаде за заштиту и унапређење животне средине за обвезнике већ ће их јавним огласом обавестити о датуму доспећа пореских обавеза“, па је сада занимљиво ако будемо тражили повраћај уплаћене еко таксе да ли ће уплатница бити валидан документ или смо ми то платили добровољно на јавни оглас.

Нема коментара:

Архива чланака