7. јун 2016.

ЧИЈИ ЈЕ НАШ БУНАР ?

Недавно је у Хајдук Вељковој улици тридесетак грађана полемисало о криминалној продаји јавног бунара са пет независних хидрофорских система за напајање домаћинстава питком водом. Тај бунар један је од првих ископаних бунара у Прахову, лоциран је на самом улазу у насеље поред главног пута за Неготин. Некада се ту вода вадила кофама, напајала стока у бетонским коритима, а сада су ту пумпе и хидрофори. Вода је у њему по свим анализама Завода за здравствену заштиту у Зајечару исправна за употребу, па се због близине (50 метара) од пумпног постројења сеоског водовода размишљало и о допуни слабог пристиска у сеоском водоводу из тог бунара.   
Шта се ту у ствари десило? Дошао човек из белог света са мало више пара и по оној народној: "Ђе наказу сатулуј таје пула барбатулуј" (ко разуме схватиће) без много размишљања одлучио да купи тај бунар, што је, веровали или не, и урадио. Ко је и како то продао, остаје да се види. Неко је упитао да ли је то у реду, и како ће на то народ да реагује, а одговор је био брз: "Ма који народ, пусти ти народ. Народ ко народ, галами, виче и  псује, ако неко и и подигне галаму, ти се прави да не чујеш и не видиш, и крај приче". 
Човек из белог света мртав ладан преузме бунар, подигне ограду а народ пита: Шта је комшија ово, шта то радиш? Ко ти је дозволио да то радиш, јеси ли нормалан ?
А онда се јави "глас разума" и објасни: "Ово је спор двојице физичких лица па нећете ваљда ви да одлучујете чији је тај ваш бунар? Ајде разлаз!"
Али народ није желео разлаз, а "глас разума" оде за Неготин.
Поводом свега наведеног покренута је  петиција коју је већ потписало близу 1.000 пунолетних грађана, од 1.600 колико их укупно има. Петицију потписују и гастарбајтери који кад стигну из иностранства питају: Где могу и ја да потпишем? 
Шта даље? Обавестиће се све релевантне институције у општини, округу и Републици, па ако не сазнамо чији је наш бунар, можда нам Стразбур то каже!
Праховљани стрпљиво чекају одговор на питање: Чији је наш бунар?

Нема коментара:

Архива чланака