14. април 2016.

КАКО ДА АСФАЛТИРАМО УЛИЦЕ ?

Није познато када је настао обичај да Праховљани у поподневним сатима седе на клупама дуж главних и споредних улица. Старији људи веле да је то почело са модернизацијом пољопривредне механизације, седамдесетих година прошлог века. Некада се устајало у 3 сата ујутро, и док су мушкарци хранили и појили коње или волове као запрегу, товарили алат и остали прибор, жене су још раније устајале ложиле ватру и спремале храну за понети, за укућане и надничаре. Из поља се враћало у прве вечерње сате. И сваког дана исто, осим недеље и о празницима.
Са појавом трактора устајало се касније, на пољопривредне радове ишли су углавном мушки, док су жене обављале кућне и остале послове. Није се више носила храна за цео дан, већ се тракториста враћао кући да обедује, и да уместо плуга прикачи дрљачу, тањирачу или сејалицу, и тако у круг, док се не засеју све парцеле.
Нико није остајао до касно у ноћ, и увек се журило на клупу, да се заседне и са комшијама и пролазницима разговара о свему и свачему.
Седење на клупама неки пак везују за почетак рада прве разгласне станице 1972.године, када се на 18 постављених  звучника по читавом насељу емитовала музика и најновије вести, најављивале биоскопске представе, приредбе или фудбалске утакмице итд. 
Седење на клупама траје до данас. Ових дана је тако на једној од клупа у центру села нађено и "решење" како да се асфалтирају све улице у селу, а да то плати држава. А ево те "рачунице". Само у једном потесу, званом "Грман", на површини од 150 хектара, узурпирани су пољски путеви у дужини од 8.510 метара, што је самовласним сужавањем пута на штету јавне површине (од 6 на 2 метра) ни мање ни више већ 3,50 хектара. Ако би смо правним послом "натерали" узурпаторе да то земљиште купе, по цени од 8 еура квадратни метар што они сами, за девастирано земљиште, наплаћују "Еликсиру", добило би се укупно 28.000 еура. Применом те рачуница на читав праховски атар, који има око 1.500 хектара, било би сасвим довољно да нам се на конту сужавања пољских путева асфалтирају све улице у насељу, па чак и санирају најкритичнији делови угрожени атмосферским падавинама. А за оне који се слабо разумеју у катастар непокретности довољно је рећи да путна површина пута Самариновац - Прахово - Радујевац износи 18 метара, а она је сведена на само 6 метара асфлатне површине јер су канали узорани.



Нема коментара:

Архива чланака