28. јун 2013.

УРБАНИСТИЧКИ ПЛАНОВИ



Већ је у претходним постовима дата мало позната информација о урбанистичком плану за Прахово из 1965.год, који никада није разматран и усвојен па се уместо на скупштинској седници нашао на старом папиру припремљеном за продају, одакле је, случајно, спасено два примерка. Нису познати разлози због којих тај урбанистички план након свих студиозних пројекција и бројних техничких детаља није верификован, али постоје сведочења да су то спречили појединци који су у урбанизованом и лепо изграђеном Прахову, са 15.000 становника, видели потенцијалну опасност за град Неготин због веће миграције становништва ка Прахову као индустријском центру.
Такође је на овом блогу почетком јуна ове године дата информација да је скупштина општине Неготин донела одлуку о изради плана генералне регулације насеља Прахово. Ту одлуку треба разумети као резултат препорука и утврђених обавеза локалне самоуправе да се што пре донесу развојна и просторна документа без којих нам нема приступа ЕУ, страних инвестиција нити средстава из европских фондова. То нам потврђују и недавно донете одлуке о плановима генералне регулације других насеља (Михајловца) и индустријских зона (ИХП Прахова). Међутим, оно што следи јесу очекивања да наша локална самоуправа доношењу планова генералне регулације насеља и индустријских зона неће приступити као формалном доношењу просторних и развојних докумената, већ да ће поштовати утврђену законску процедуру, са већим учешћем јавности, са могућношћу да грађани буду подносиоци иницијатива и конкретних примедби на уређење сопственог насеља.

Како је рок за израду плана генералне регулације наредних годину дана, у прилог будућој грађанској и стручној расправи приказујем шему урбанизованог Прахова из 1965.године  из кога се јасно види како су Прахово у својим плановима пре 50 година замислили стручњаци Завода за унапређење комуналних делатности  Србије , на челу са дипломираним архитектом Александром Ђокићем.

Готово је извесно да неће бити већих одступања од тог плана, а нека идејна решења само могу подстаћи даља размишљања на ту тему, и покретање одређених иницијатива.



Нема коментара:

Архива чланака