29. октобар 2012.

"ПРАВДА" О ПРАХОВЉАНИМА

Недавно је у листу  „Правда“ објављен чланак, који није много пријатан и афирмативан за нас Прахољане, али сматрам да у послу којег сам се прихватио треба бити објективан. Текст препоручујем уз напомену да све наводе, и једне и друге стране, треба прихватити са резервом, а закључак изведите сами.  Можете га прочитати ОВДЕ
                
Као уредник блога који се највећим делом бави питањима од интереса Прахова и његових мештана, посебно ми је драго када видим да је неко схватио циљ и разлоге постојања таквог једног блога. У одлучивању да ли да читаоцима скренем пажњу на серију текстова, да не кажем харангу, која се дигла противу нашег уваженог и цењеног лекара, повео сам се следећим мотивима. Прво, да је лист „Правда“ о томе писао јесте непобитна чињеница. А друго, да би доктор Челојевић могао на неки начин да одговори на наведене оптужбе и својим Праховљанима објасни истину, помислио сам да је можда за то најпогоднији управо блог који уређујем. У том смислу сам очекивао реакцију читалаца (коментаре) на објављени текст, која се ето лагано јавља, као и самог доктора Челојевића. Управо сам зато захвалан Синиши Челојевићу на одговору и што је управо на овом блогу пружио демант наведених текстова, објављених у листу „Правда“ .


Одговор др. Синише Челојевића:
Када се блог који Ви уређујете појавио на Интернету, као рођеног Праховљанина, јако ме је обрадовао, јер моје родно село заслужује тако нешто.Својевремено сам, на њему, објавио и прилог о покушају румунизације нас Влаха. Нажалост, објављивањем написа са интернет издања листа "Правда", на индириктан начин учестујете у неоправданим, злонамерним и неистинитим извештавањем о раду Гинеколошко-акушерског одељења, чији сам ја шеф.Истине ради, треба рећи да је неистина све оно што је објављено на интернет издању "Правде", због чега је против новинара који је то написао покренут судски поступак, чији ће епилог, надам се, бити да ће он и одговарати за тако тенденциозно и неистинито писање.
Надам се да није неопходно да Вас подсетим да сте Ви, као власник и аутор блога, такође, обавезни да поштујете одредбе Закона о информисању. Без обзира што сте само "линковали" текстове које је писао неко други. О томе сте били у обавези да поведете рачуна, баш као и на чињеницу да је ова новина, страначко гласило, због чега сте морали посебно да будете обазриви и да посумњате у истинитост и објективност.. Јер, пажљивим читаоцима није промакло да су, скоро сви саговорници, који су наводно разговарали са новинаром, давали изјаве и фотографисали се у просторијама Српске напредне странке у Неготину, чиме се открива  политичка поздаина ових написа. Надам се да ће то утврдити и надлежни Суд. А врхунац неистинитог извештавања је последњи чланак, у коме пацијенткиња тврди да сам јој тражио 500 евра за царски рез, а ја сам у то време био на 12. Европском конгресу о контрацепцији и репродуктивном здрављу у Атини. Такође, тенденциозно и злонамерно је написано да је стопа перинаталног морталитета два посто. Пре свега, перинатални морталитет се увек изражава у промилима. И то новинар, пре но што напише, мора да зна, или да му каже онај ко му је инструктор у писању текста. Ако зна.
Зарад читалаца овог блога, треба рећи да је перинатални морталитет број мртворођених и број живорођених бебица а умрлих у току седам дана од рођења, и тај податак се увек сматра мерилом квалитета рада неког породилишта. За три године, од када сам ја руководилац Гинекологије ЗЦ Неготин, перинатални морталитет је у границма, или чак нижи од европског просека, па се сад поставља питање по чему је тај проценат највећи у Европи, како је то наведено у поменутој новини? То може да измисли само неки злонамерни колега и новинар сумњиве прошлости. Али, како је већ и врапцима познато да иза свега стоји поменута странка и један од колега из Дома здравља, унапред се радујем што ће, уз новинара, који је све то писао, и они морати да докажу то што су смислили. Претпостављам да том колеги из Дома здравља, који је иницијатор ових написа највише смета опремљено Одељење, исправан рад, колегијалност и коректан однос према нашим пацијенткињама где се порађају, оперишу и лече пацијенткиње. И то не само из наше, већ и из општина Кладово и Мајданпек.
Прим.Др.мед. Синиша Челојевић алу Челоју.

3 коментара:

Анониман је рекао...

Mislim da nije korektno prema nasem zemljaku Celojevicu da uopste objavljujete taj neistini tekst i te izmisljotine. Ako ste imali dobru nameru svakako to ne biste ucinili. Kada se poradjala ta doticna "jadnica" kojoj je Celojevic navodno trazio 500 evra, on je bio u Grckoj na seminaru i letovanju. Nego, koliko sam upoznat, a mislim da jesam, Celojevic je vec angazovao advokata zbog neistinith cinjenica koje se iznose u tom tekstu. Vasa je sreca sto ste taj tekst samo preuzeli pa se necete pojaviti na sudu. Ali ponavljam, vasa namera uopste nije u cilju "objektivnog informisanja".

Krsta alu Jovanjenju

Анониман је рекао...

Poštovani uredniče,
Kada se blog koji Vi uredjujete pojavio na Internetu, kao rodjenog Prahovljana, jako me je obradovao, jer moje rodno selo zaslužuje tako nešto.
Naravno, tu treba da se objavi sve što je od interesa kako za stanovnike samog Prahova, tako i za sve nas Prahovljane koji, trenutno, ne živimo u rodnom selu, ali sa kojim su veze i dalje veoma intenzivne.
Svojevremeno sam, na njemu, objavio I prilog o pokušaju rumunizacije nas Vlaha.
Nažalost, objavljivanjem napisa sa internet izdanja lista “Pravda”, na indirektan način učestvujete u neopravdanim, zlonamernim i neistinitim izveštavanjem o radu Ginekološko-akušerskog odelenja, čiji sama ja šef.
Istine radi, treba reći da je neistina sve ono što je objavljeno na internet izdanju “Pravde”, zbog čega je protiv novinara koji je to napisao pokrenut sudski postupak, čiji će epilog, nadam se, biti da će on i odgovarati za takvo tendeciozno i neistinito pisanje.
Nadam se da nije neophodno da Vas podsetim da ste Vi, kao vlasnik i autor bloga, takođe, obavezni da poštujete odrednbe Zakona o informisanju. Bez obzira što ste samo “linkovali” tekstove koje je pisao neko drugi.
O tome ste bili u obavezi da povedete računa, baš kao i na činjenicu da je ova novina, stranačko glasilo, zbog čega ste morali posebno da budete obazrivi i da posumnjate u istinitost i objektivnost . Jer, pažljivim čitaocima nije promaklo da su, skoro svi sagovornici koji su navodno razgovarali sa novinarom, davali izjave i fotografisali se u prostorijama Srpske napredne stranke u Negotinu, čime se otkriva politička pozadina ovih napisa. Nadam se da će to utvrditi i nadležni Sud.
A vrhunac neistinitog izvešatavanja je poslednji članak, u kome pacijentkinja tvrdi da sam joj ja tražio 5oo evra za carski rez, a ja sam u to vreme bio na 12.Evropskom kongresu o kontracepciji i reproduktivnom zdravlju u Atini.
Takodje, tendenciozno i zlonamerno je napisano da je stopa perinatalnog mortaliteta dva posto. Pre svega, perinatalni mortalitet se uvek izražava u promilima. I to novinar, pre no što napiše, mora da zna. Ili da mu kaže onaj ko mu je instruktor u pisanju teksta. Ako zna.
Zarad čitalaca ovog bloga, treba reći da je perinatalni mortailitet broj mrtvorodjenih i broj živorodjenih bebica a umrlih u toku sedam dana od rodjenja, i taj podatak se uvek smatra merilom kvaliteta rada nekog porodilišta.
Za tri godine, od kada sam ja rukovodilac Ginekologije ZC Negotin, perinatalni mortalitet je u granicama, ili čak niži od evropskog proseka, pa se sad postavlja pitanje po čemu je taj procenat najveći u Evropi, kako je to navedeno u pomenutoj novini? To može da izmisli samo neki zlonamerni kolega i novinar sumnjive prošlosti.
Ali, kako je već i vrapcima poznato da iza svega stoji pomenuta stranka i jedan od kolega iz Doma zdravlja, unapred se radujem što će, uz novinara koji je sve to pisao i oni morati da dokažu to što su smislili.
Pretpostavljam da tom kolegi iz Doma zdravlja, koji je i inicijator ovih napisa, najviše smeta opremljeno Odelenje, ispravan rad, kolegijalnost i korektan odnos prema našim pacijentkinjama gde se porađaju, operišu i leče pacijentkinje. I to ne samo iz naše, već i iz opština Kladovo i Majdanpek.

Prim Dr med Siniša Čelojević alu Čeloju

Анониман је рекао...

Veoma nekorektno od strane autora ovog bloga, a očigledna je namera da se jedan od najuglednijih Prahovljana i jedan od najvećih stručnjaka - doktora diskredituje na ovaj način. Kuhinja u kojoj se ovo kuva je Opštinski odbor SNS , koja je angažovala svog člana, kompromitovanog novinara zbog veza sa Zemusnkim klanom i ubistvom Zorana Djindjić (koji je 3 meseca proveo u zatvoru) da u prostorijama SNS Negotin snimi navodne žrtve i diktira im izjave. Osoba koja je "svojeručno" napisala izjavu, a koju zna dosta naših sugradjana Negotinaca, ne ume da sklopi jednu prostu rečenicu, pa ni da napiše ovako sročenu izjavu, a evidentno je to iz preškrabavanja delova teksta, koji joj je diktiran!
Sve je ovo simultano organizovana akcija protiv dr Čelojevića od strane SNS posle odbijanja ponude da Vlaška stranka na čijem je čelu dr Čelojevič pristupi koaliciji sa SNS u Negotinu, kako bi ova partija ušla u vlast u Negotinu, jer sama to očigledno ne može. Organizovana akcija se ogleda i u pregovorima sa pojedinim članovima Vlaške stranke sa namerom da se ista sruši i uperena je protiv vlaške zajednice u celini.
BEDNO!Ne biraju se sredstva i spletkarenja , ne biraju se metode, po principu više puta izgovorena laž postaće istina!
Administratora ovog bloga ne opravdava činjenica da je ostavio "na volju" čitaocima da sami prosude, jer je imao očiglednu nameru da u maniru "rekla-kazala" diskredituje Čejlojevića jer prenoseći tekst i sam je stao iza njega !

Архива чланака